curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym
na 2 porcje (sosu wychodzi dość dużo, więc żeby zrobić więcej porcji wystarczy zwiększyć ilość krewetek, kalafiora lub podać więcej dodatków)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
200-300g dużych, surowych krewetek
½ łyżki sosu sojowego
1 nieduży kalafior
1 cebula
puszka pomidorów (400g)
200 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki imbiru świeżego, startego
łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
1,5 łyżeczki kolendry mielonej
½ łyżeczki kurkumy
sos sojowy lub sól do smaku
2 ząbki czosnku
papryczka chili -ilość wg uznania (w zależności od ostrości i preferencji)
sok z limonki, szczypta mielonej gorczycy*
masło klarowane (lub inny tłuszcz do smażenia)
świeża kolendra do podania
ryż lub makaron ryżowy do podania
Przygotowanie
Krewetki rozmrozić i ewentualnie obrać. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i ½ łyżki sosu sojowego. Wymieszać.
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
Rozgrzać patelnię, dodać 1-2 łyżki masła klarowanego i podsmażyć krewetki. Przełożyć do miski. Do pozostałego masła dodać imbir, przyprawy i chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać więcej masła. Dodać kalafiora, dużą szczyptę soli, pół szklanki wody i gotować pod przykryciem kilka minut, aż kalafior zmięknie. Najlepszy będzie al dente lub twardszy.
Na drugiej patelni lub w garnku na odrobinie tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, papryczkę chili (bez pestek) i posiekany ząbek czosnku. Zeszklić, dodać zmielone pomidory, szczyptę soli i gotować kilka minut, często mieszając, aż pomidory trochę zgęstnieją.
Do kalafiora dodać krewetki, pomidory i mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu kilka minut. Dosolić do smaku lub dodać odrobinę sosu sojowego i odrobinę soku z limonki oraz szczyptę gorczycy.
Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem, posypane świeżą kolendrą.
Uwagi
Zalewając makaron ryżowy warto dodać odrobinę soli lub sosu sojowego. *Gorczyca aktywuje produkcję sulforafanu w kalafiorze. Czytaj więcej powyżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/curry-z-krewetkami-kalafiorem-przepis/