Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
sos*:
2,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki pasty z tamaryndowca
1 łyżka soku z limonki (3 w przypadku braku tamaryndowca)
1 łyżka cukru (trzcinowego)
ew. 1 łyżeczka sosu chili (do smaku wg uznania)
ew. ½ łyżeczki pasty krewetkowej
250g kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru (świeżego)
1 łyżka sosu sojowego
2 jajka
150-200g makaronu ryżowego (2-3 milimetrowy)
szklanka kiełków soi
pół szklanki liści kolendry
garść prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
Kurczaka pokroić na małe kawałki. Wymieszać z czosnkiem, imbirem i łyżką sosu sojowego. Odstawić na pół do 2 godzin.
Wymieszać składniki sosu. (od sosu rybnego do pasty krewetkowej) z 1 łyżką wody. Sos powinien równoważyć smak słono-kwaśno-słodki. Ewentualnie poprawić wg uznania.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na al dente. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Na dobrze rozgrzanego woka/patelnię dodać łyżkę oleju i kurczaka. Smażyć chwilę, mieszając. Zmniejszyć ogień, kurczaka przesunąć na bok i dodać rozbełtane jajko. Zrobić jajecznicę.
Do woka wrzucić makaron. Wszystko wymieszać, dodać sos i trzymać chwilę na ogniu aż makaron zmięknie do końca, często mieszając. Dodać część kiełków i kolendry. Wymieszać.
Podawać od razu z resztą kiełków, kolendry i z posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Uwagi
Ilość sosu zwiększyć o 50% jak lubicie bardziej wyraziste smaki i bardziej mokrego pad thai'a. Pastę z tamaryndowca można pominąć i dać więcej soku z limonki. Pastę krewetkową można pominąć. Można też dodać: zielonej cebulki, krewetek, papryczki chili.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pad-thai-z-kurczakiem/