Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
300g mąki pszennej
100g mielonych migdałów* (blanszowanych bądź nie)
2 łyżki cukru
szczypta soli
200g zimnego masła
1 żółtko
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. Palcami wcierać pokrojone masło (dobrze mieć zimne ręce), aż do uzyskania masy na podobieństwo bułki tartej (można wykorzystać malakser).
Ciasto wysypać na blat, dodawać żółtko wymieszane z 1-2 łyżkami zimnej wody (ew. odrobinę więcej), aż powstanie gładkie, nieklejące ciasto. Nie wyrabiać za długo, tylko do połączenia składników.
Podzielić na 3 części, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi) i przełożyć do lodówki na 45-60 minut, albo aż trochę stwardnieje.
Rozwałkować na placki o grubości 0,5-1 cm w dowolnym kształcie, część ciasta pozostawiając na ulepienie brzegów. W tym celu najlepiej ulepić ruloniki. Brzegi zawsze robić trochę wyższe niż mają być docelowo, bo trochę opadną. I powinny być trochę szersze na dole (będą bardziej stabilne). Ponakłuwać ciasto widelcem.
Piec w 190C przez ok 20 minut, albo aż ciasto będzie ładnie przyrumienione. Mi 3 mazurki nie mieszczą się naraz, więc piekę na dwie tury. Wyciągnąć z piekarnika, chwilę ostudzić i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
UWAGA: ciasto z początku jest bardzo delikatne. Przenosić przy pomocy tekturki albo cieniutkiej blaszki. Albo piec w blaszce, w której ciasto będzie aż do zalania masą. Gdyby się jakiś złamał (co mi się zdarza prawie zawsze), problemu nie ma, masa wszystko usztywni i sklei.
Uwagi
*migdały można kupić w całości i zmielić w młynku do kawy lub malakserze (jeśli da radę dość drobno)
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/mazurek-czekoladowy-pomaranczowy-karmelowy-przepis/