Bataty obrać, pokroić i ugotować na parze (ok. 20 minut) lub upiec w całości w skórce (190C ok. 1 godziny). Obrać.
Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody do miękkości.
Duży malakser: dodać szklankę płatków owsianych, zmielić, dodać pozostałe składniki, ugotowanego batata i soczewicę i mielić, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodać 2 garści płatków owsianych oraz posiekaną pietruszkę i zamieszać.
Mały malakser: dodać szklankę płatków owsianych, zmielić, przełożyć do miski. Krok powtórzyć dla batatów i soczewicy, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 2 garści płatków owsianych oraz posiekaną pietruszkę i zamieszać.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą uformować 9 mniejszych kotlecików lub 4 większe. Piec 30-35 minut w 190C, aż będą chrupiące i przypieczone z zewnątrz. Po 20 minutach odwrócić. Powtórzyć dla pozostałej masy.
Sos: awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i wybrać miąższ łyżką. Zmiksować z pozostałymi składnikami na gładki sos, dodać więcej wody wg uznania. Można dosolić do smaku.
Kotleciki jeść w bułce lub picie, z samą sałatą lub innymi warzywami. Na zimno smakują równie dobrze, robią się twardsze i bardziej suche.
Uwagi
*zamiast sosu z awokado może być jogurt naturalny lub kwaśna śmietana z cytryną i ewentualnie tahiną
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kotleciki-z-batata-i-soczewicy-przepis/