kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado
 
 
na 3-4 porcje (15 mniejszych kotlecików, 7 większych)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 średnie bataty (ok. 750 g)
  • ¾ szklanki zielonej soczewicy (150 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g) (plus 2 garści)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 garści pietruszki
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sos: dojrzałe awokado, 1,5 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki wody*
Przygotowanie
  1. Bataty obrać, pokroić i ugotować na parze (ok. 20 minut) lub upiec w całości w skórce (190C ok. 1 godziny). Obrać.
  2. Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody do miękkości.
  3. Duży malakser: dodać szklankę płatków owsianych, zmielić, dodać pozostałe składniki, ugotowanego batata i soczewicę i mielić, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodać 2 garści płatków owsianych oraz posiekaną pietruszkę i zamieszać.
  4. Mały malakser: dodać szklankę płatków owsianych, zmielić, przełożyć do miski. Krok powtórzyć dla batatów i soczewicy, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 2 garści płatków owsianych oraz posiekaną pietruszkę i zamieszać.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą uformować 9 mniejszych kotlecików lub 4 większe. Piec 30-35 minut w 190C, aż będą chrupiące i przypieczone z zewnątrz. Po 20 minutach odwrócić. Powtórzyć dla pozostałej masy.
  6. Sos: awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i wybrać miąższ łyżką. Zmiksować z pozostałymi składnikami na gładki sos, dodać więcej wody wg uznania. Można dosolić do smaku.
  7. Kotleciki jeść w bułce lub picie, z samą sałatą lub innymi warzywami. Na zimno smakują równie dobrze, robią się twardsze i bardziej suche.
Uwagi
*zamiast sosu z awokado może być jogurt naturalny lub kwaśna śmietana z cytryną i ewentualnie tahiną
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kotleciki-z-batata-i-soczewicy-przepis/