Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
¼ szklanka ryżu krótkoziarnistego
1 szklanka mleka kokosowego* + więcej do podania
ew. łyżeczka cukru
do podania: mango
skórka z limonki
migdały
płatki kokosowe lub wiórki
Przygotowanie
Ryż zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, do miękkości. Raz na jakiś czas zamieszać.
Przełożyć do miseczek/szklanek. ewentualnie dodać odrobinę więcej mleka**, pokrojone mango i startą skórkę z limonki. Posypać migdałami i kokosem.
Ryż można jeść na ciepło, jak i na zimno.
Uwagi
*Mleko, jeśli kupne i dość esencjonalne, można rozrobić z wodą, np. 2:1. **Ryż wchłonie prawie każdą ilość mleka. Dlatego zawsze dodaję odrobinę więcej, tuż przed podaniem, żeby danie było bardziej płynne. Szczególnie jeśli jem go na zimno.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ryz-na-mleku-kokosowym-przepis/