Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
niecałe pół pęczka szparagów (200g)
połowa małej młodej kapusty (200g)
1 por
2 łodygi selera naciowego
mały pęczek młodego szpinaku (150g)
2 garści drobnego groszku (może być mrożony)
1,4 l delikatnego bulionu
1 garści posiekanej pietruszki
kilka listków mięty
łyżka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
parmezan do podania, opcjonalnie
Przygotowanie
Selera, pora i szpinak opłukać i pokroić.
Szparagi opłukać, ułamać końcówki, łodyżki pokroić na kawałki, główki odłożyć na bok.
Młodą kapustę opłukać i posiekać.
W garnku na oliwie podsmażyć pokrojonego pora z posiekanym czosnkiem. Dodać bulion i doprowadzić prawie do wrzenia. Dodać kapustę i gotować kilka minut na średnim gazie. Gdy będzie prawie miękka, dodać pokrojone łodygi szparagów oraz selera naciowego. Po paru minutach dodać główki, groszek, pokrojoną miętę, pietruszkę, koperek oraz trochę soku z cytryny i gotować jeszcze minutę, albo aż warzywa osiągną preferowaną miękkość. Dosolić do smaku.
Przed podaniem posypać parmezanem lub pietruszką.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/wiosenna-zupa-ze-szparagami-przepis/