wiosenna zupa ze szparagami, szpinakiem i kapustą
 
 
na 4 nieduże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • niecałe pół pęczka szparagów (200g)
  • połowa małej młodej kapusty (200g)
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały pęczek młodego szpinaku (150g)
  • 2 garści drobnego groszku (może być mrożony)
  • 1,4 l delikatnego bulionu
  • 1 garści posiekanej pietruszki
  • kilka listków mięty
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • parmezan do podania, opcjonalnie
Przygotowanie
  1. Selera, pora i szpinak opłukać i pokroić.
  2. Szparagi opłukać, ułamać końcówki, łodyżki pokroić na kawałki, główki odłożyć na bok.
  3. Młodą kapustę opłukać i posiekać.
  4. W garnku na oliwie podsmażyć pokrojonego pora z posiekanym czosnkiem. Dodać bulion i doprowadzić prawie do wrzenia. Dodać kapustę i gotować kilka minut na średnim gazie. Gdy będzie prawie miękka, dodać pokrojone łodygi szparagów oraz selera naciowego. Po paru minutach dodać główki, groszek, pokrojoną miętę, pietruszkę, koperek oraz trochę soku z cytryny i gotować jeszcze minutę, albo aż warzywa osiągną preferowaną miękkość. Dosolić do smaku.
  5. Przed podaniem posypać parmezanem lub pietruszką.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/wiosenna-zupa-ze-szparagami-przepis/