Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
300 g łososia
¾ - 1 szklanka ryżu
1 awokado
1-2 marchewki
2 garści rzodkiewek
kawałek ogórka
sezam, zielona cebulka i ew. nori do posypania
sos: 3 łyżki sosu sojowego* + 2 łyżki wody, łyżeczka miodu, trochę soku z limonki lub cytryny, opcjonalnie trochę wasabi
Przygotowanie
Ryż ugotować. Trochę lub całkowicie ostudzić. Powyżej link do gotowania ryżu metodą absorpcji.
Marchewki obrać i obieraczką utworzyć wstążki.
Rzodkiewki, ogórka umyć i cienko pokroić.
Miąższ awokado wybrać łyżką i pokroić.
Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Rybę dobrze opłukać, osuszyć i pokroić. Opcjonalnie można ją zamarynować w części sosu, a nawet upiec na patelni posmarowanej masłem (chwileczkę, do ścięcia).
W miskach rozłożyć ciepły lub ostudzony ryż, warzywa, rybę, polać sosem i posypać sezamem, pokrojoną zieloną cebulką i ew. nori.
Moje preferencje: ostudzony ryż z surową rybą.
Uwagi
*Jeśli sos sojowy jest bardzo intensywny, 1 łyżkę można zastąpić wodą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/sushi-bowl-czyli-wiosenna-micha-przepis/