sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem
 
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 300 g łososia
  • ¾ - 1 szklanka ryżu
  • 1 awokado
  • 1-2 marchewki
  • 2 garści rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • sezam, zielona cebulka i ew. nori do posypania
  • sos: 3 łyżki sosu sojowego* + 2 łyżki wody, łyżeczka miodu, trochę soku z limonki lub cytryny, opcjonalnie trochę wasabi
Przygotowanie
  1. Ryż ugotować. Trochę lub całkowicie ostudzić. Powyżej link do gotowania ryżu metodą absorpcji.
  2. Marchewki obrać i obieraczką utworzyć wstążki.
  3. Rzodkiewki, ogórka umyć i cienko pokroić.
  4. Miąższ awokado wybrać łyżką i pokroić.
  5. Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  6. Rybę dobrze opłukać, osuszyć i pokroić. Opcjonalnie można ją zamarynować w części sosu, a nawet upiec na patelni posmarowanej masłem (chwileczkę, do ścięcia).
  7. W miskach rozłożyć ciepły lub ostudzony ryż, warzywa, rybę, polać sosem i posypać sezamem, pokrojoną zieloną cebulką i ew. nori.
  8. Moje preferencje: ostudzony ryż z surową rybą.
Uwagi
*Jeśli sos sojowy jest bardzo intensywny, 1 łyżkę można zastąpić wodą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/sushi-bowl-czyli-wiosenna-micha-przepis/