jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami
 
 
na 2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • pół paczki makaronu 250 g (np. spaghetti razowego)*
  • kilka małych cukinii lub jedna większa
  • pół pęczka szparagów
  • dwie duże garści młodego szpinaku
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • pół opakowania ricotty (lub wg uznania)
  • 300-400 ml wody (lub delikatnego bulionu)
  • 60 ml wina (białego lub różowego)
  • parmezan do posypania
  • opcjonalnie pietruszka, bazylia do posypania
Przygotowanie
  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Cukinie umyć i pokroić w słupki. Szparagi umyć, odłamać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W garnku na średnim ogniu na maśle lub oliwie podsmażyć cebulę z cukinią. Dodać wino, skórkę cytryny, makaron i ok. 200 ml płynu (wystarczająco do przykrycia makaronu). Raz na jakiś czas zamieszać, w razie potrzeby dodać więcej płynu.
  3. Jak makaron zacznie mięknąć, dodać szparagi bez główek i znowu więcej płynu. Po kilku minutach dodać szpinak, pomidorki i główki szparagów i gotować jeszcze z 2 minuty. W razie potrzeby dodawać płynu.
  4. Gdy makaron jest prawie preferowanej miękkości wyłączyć gaz, dodać ricottę i odstawić na minutę, żeby makaron doszedł. Jeść od razu, inaczej bardziej zmięknie.
  5. Podawać samo lub jako dodatek do ryby, mięsa.
Uwagi
*Makaron nada się prawie każdy, jednak należy zwrócić uwagę na jego czas gotowania. Ja użyłam razowy, którego czas wynosi 10 minut.
Makaron będzie gotować się kilka minut dłużej niż tradycyjnie w wodzie.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/jednogarnkowy-makaron-ricotta-warzywami/