sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
 
 
na dość dużą sałatkę
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki ryżu brązowego
  • 1 nieduży batat (250 g)
  • pół pęczka szparagów (250 g)
  • kilka truskawek (lub dowolne owoce)
  • garść orzechów laskowych (pokrojonych i uprażonych)
  • dwie duże garści liści: np. szpinak i rukola
  • sos: 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 mała łyżeczka musztardy, 1 mała łyżeczka miodu, opcjonalnie trochę soli
Przygotowanie
  1. Ryż moczyć przez pół godziny, odsączyć, zalać ¾ szklanki wody, dodać dużą szczyptę soli, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 25 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić na kolejne 5 minut. Ryż przełożyć do naczynia, sitka, żeby troche ostygł i podsechł.
  2. Szparagi umyć i ułamać stwardniałe końcówki.
  3. Batata obrać i pokroić w 1cm kawałki. Posmarować oliwą, przełożyć do naczynia i piec w 200C przez ok. 15 minut, aż prawie zmięknie. Dodać szparagi (również posmarowane oliwą) i piec kolejne 5-7 minut .
  4. Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita glazura.
  5. Na talerzu ułożyć liście, ostygnięty ryż, ciepłe bataty i szparagi, pokrojone truskawki, uprażone orzechy laskowe i zalać sosem. Opcjonalnie można warzywa upiec wcześniej i sałatkę jeść na zimno.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-ryzem-batatem-szparagami-przepis/