Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
220g płatków owsianych ( 2 szklanki)
1 średnie jajko + 1 żółtko
90 g miodu (trochę ponad ¼ szklanki)
starta skórka z cytryny (ok. łyżeczka)
troche soku z cytryny
½ łyżeczki sody
szczypta soli
garść żurawiny
100 g pistacji nieobranych niesolonych (3/4 szklanki)*
Przygotowanie
Płatki zmielić najdrobniej jak to możliwe. Młynek do kawy byłby najlepszy, ale nada się też malakser lub blender kielichowy. Wymieszać z sodą i solą.
Jajka wymieszać z miodem, skórą i sokiem z cytryny. Dodać pistacje, żurawinę i suche składniki i połączyć w jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać odrobinę więcej płatków lub mąki- wszystko zależy od wielkości jaj. Można też odczekać z 10 minut, żeby masa stężała.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwilżonymi rękami uformować bochenek, można pomóc sobie papierem.
Piec przez ok. 25 minut w 170 C. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i pokroić na 1-1,5 cm plastry ostrym nożem, z początku można sobie pomóc robiąc nacięcia nożem z ząbkami do chleba.
Piec kolejne 10-12 minut, aż ciastka będą ładnie przyrumienione. Ostudzić na blasze, przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwagi
* Pistacje jeśli solone, można opłukać.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/owsiane-biscotti-przepis/