zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
pół pęczka szparagów
ok. 200 g groszku cukrowego (lub szklanka zwykłego, łuskanego groszku)
400 ml mleczka kokosowego
200 ml delikatnego bulionu
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 250 g)
2 łyżki sosu rybnego (lub więcej wg uznania)
1-2 łyżki zielonej pasty curry (lub 3-4 domowej, wg mojego przepisu, link powyżej)
w przypadku pasty kupnej dodatkowo, opcjonalnie: imbir, czosnek, liście limonki, trawa cytrynowa, kolendra
limonka, zielona cebulka do podania
Przygotowanie
Szparagi opłukać, odłamać stwardniałe końcówki i pokroić na 2-3 części. Groszek opłukać i ewentualnie odciąć końcówki. Ciecierzycę dobrze odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię dodać pastę i smażyć kilka minut. Jeśli pasta jest kupna, można dodać 1-2 ząbki czosnku, kawałek startego imbiru, kilka liści limonki, jeśli akurat macie. Dodać mleczko i gotować, aż trochę zgęstnieje. Mleczko kupne jest gęstsze niż domowe, w przypadku domowego można trochę zagęścić np. mąką z tapioki lub pszenną (łyżeczka-dwie). Dodać bulion, ciecierzycę, dolne części szparagów, sos rybny, opcjonalnie trochę soku z limonki i soli. Gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać główki szparagów, groszek i gotować kolejne kilka minut.
Podawać z ryżem, np. czarnym. Posypać zieloną cebulką i opcjonalnie kolendrą albo bazylią.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zielone-curry-ze-szparagami-przepis/