domowa pasta zielone curry
 
 
na ok. 3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 szklanka kolendry (ok. 30 g)
  • 5 cm kawałek imbiru (ok. 40 g )
  • 3 łodygi trawy cytrynowej (ok. 40 g)
  • 10 liści limonki
  • 2-3 papryczki chili *
  • limonka
  • 2 zielone cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50-80 ml wody (w zależności od sprzętu)
Przygotowanie
  1. Papryczki opłukać, rozkroić i wyciągnąć pestki. Czosnek i imbir obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Trawę cytrynową oraz zieloną cebulkę opłukać, odciąć kawałki z początku i uschnięte końce i ewentualnie obrać najbardziej zewnętrzne liście. Pokroić na małe kawałki.
  3. Do blendera, małego malaksera lub naczynia od blendera ręcznego dodać papryczki, imbir, czosnek, sok z limonki oraz łyżeczkę startej skórki limonki i mielić, aż powstanie w miarę jednolita masa. Dodać zieloną cebulkę, kolendrę, trawę cytrynową, liście limonki i ew. trochę wody i mielić, aż wszystkie składniki będą dobrze rozdrobnione. W razie potrzeby dodać więcej wody.
  4. Jeśli było mielone blenderem stojącym lub małym malakserem, a pasta nie wyszła zbyt gładka, można dodatkowo podmielić blenderem ręcznym.
  5. Przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do paru dni albo zamrozić.
Uwagi
* Papryczek dodać wg uznania, w zależności od ostrości. W trakcie zawsze można dodać więcej. Pasta powinna być dość ostra, bo do dania dodajemy jej dość mało.
Papryczka chili przy ogonku jest najostrzejsza, a na końcu najdelikatniejsza.
Nie masz trawy cytrynowej czy liści limonki? Daj więcej skórki z limonki, imbiru, może nie będzie tak aromatyczna, ale i tak będzie dobra.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pasta-zielone-curry-przepis/