Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
4 udka z kurczaka (ok. 400 g mięsa)
¼ szklanki sosu sojowego *
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego, świeżego imbiru
1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki poza kurczakiem dokładnie wymieszać.
Kurczaka obrać ze skóry i zdjąć z kości (powyżej filmik, który pokazuje jak to zrobić).
Jeśli mięso będzie robione na grillu można je rozbić i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej rozbijać przez folię.
Jeśli będzie robione na patelni, udko pokroić na 3 części.
Mięso połączyć z marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Co najmniej pół godziny do godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki.
Na grillu: piec po kilka minut z każdej strony.
Na patelni: rozgrzaną patelnię posmarować masłem (lub inny tłuszczem, ale nie oliwą z oliwek!), położyć kurczaka, niezbyt tłoczno (prawdopodobnie trzeba piec w 2 turach). Piec po kilka minut z każdej strony, aż kurczak będzie ładnie przypieczony. Jeśli kawałki są dość grube, można kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokończyć w piekarniki w 150C przez kilka minut.
Kurczak najlepiej smakuje z surówką z kapusty i ryżem.
Uwagi
*Sos sojowy najlepiej używać naturalnie ważony, japoński. Jeśli jest bardzo intensywny, można rozrobić z wodą. Ja używam Kikkomana z mniejsza ilością soli. Marynata dość szybko zaczyna się przypalać, ponieważ ma sos sojowy i cukier, dlatego należy uważać. Marynata w smaku powinna byc delikatnie słodka i aromatyczna. Jak jest za słona, dodać trochę więcej curku lub octu.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kurczak-bulgogi-przepis/