omleciki z truskawkami, z tajemnym składnikiem
 
 
na 1 porcję (4 małe omleciki)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • truskawki i jogurt naturalny do podania
Przygotowanie
  1. Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijajać. Na końcu dodać mąkę i delikatnie zamieszać.
  2. Rozgrzać patelnię, posmarować masłem, nałożyć ciasto i piec po kilka minut z każdej strony, aż omlety będą dopieczone i sprężyste. Nie piec za długo, bo opadną.
  3. Można też całość ciasta wylać na dobrze natłuszczoną patelnię (najlepiej zrobić z 3 jajek) i piec po kila minut z każdej strony. Ale mniejsze łatwiej się obraca.
  4. Podawać z jogurtem i truskawkami, albo innymi, dowolnymi dodatkami. Dobrze smakują też na słono!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/omleciki-z-truskawkami-przepis/