risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki ryżu (do risotto) ok. 160 g
  • 1,5 szklanki bobu
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 500 ml delikatnego bulionu*
  • ½ szklanki śmietanki (słodkiej)
  • ⅓ szklanki wina białęgo, wytrawnego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • duża garść startego parmezanu + więcej do podania
  • po garści mięty i bazylii + więcej do podania
  • po łyżce oliwy i masła
Przygotowanie
  1. Bób opłukać i wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i gotować kilka minut, aż będzie al dente. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i obrać.
  2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
  3. Cukinie opłukać i przy pomocy obieraczki zrobić z niej wstążki (środek cukinii z pestkami pominęłam i zjadłam od razu na surowo). Ewentualnie pokroić na cienkie plasterki.
  4. Bulion podgrzać i trzymać na małym ogniu.
  5. Rozgrzać głęboką patelnię/garnek, dodać łyżkę oliwy i łyżkę masła i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż, zwiększyć ogień i często mieszając lekko go uprażyć. Dodać wino, skórkę z cytryny i zmniejszyć ogień do średniego. Mieszać dość często, a gdy wino wyparuje/wchłonie się dodać chochlę płynu. Ciągle mieszając, dodawać kolejne chochle po wyparowaniu poprzedniej*.
  6. Po zużyciu większości płynu dodać cukinię. A gdy ryż będzie prawię gotowy: obrany bób, posiekaną miętę i bazylię, śmietanę i gotować kilka kolejnych minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dosolić do smaku. Gdy ryż uzyska odpowiadającą nam konsystencję, zdjąć z ognia i dodać parmezanu.
  7. Podawać posypane posiekanymi ziołami i parmezanem. Smacznego !
Uwagi
*Gdyby płynu było za mało, dodać przegotowanej, gorącej wody.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/risotto-z-bobem-przepis/