Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
¾ szklanki ryżu (do risotto) ok. 160 g
1,5 szklanki bobu
2 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 500 ml delikatnego bulionu*
½ szklanki śmietanki (słodkiej)
⅓ szklanki wina białęgo, wytrawnego
1 łyżeczka skórki z cytryny
duża garść startego parmezanu + więcej do podania
po garści mięty i bazylii + więcej do podania
po łyżce oliwy i masła
Przygotowanie
Bób opłukać i wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i gotować kilka minut, aż będzie al dente. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i obrać.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Cukinie opłukać i przy pomocy obieraczki zrobić z niej wstążki (środek cukinii z pestkami pominęłam i zjadłam od razu na surowo). Ewentualnie pokroić na cienkie plasterki.
Bulion podgrzać i trzymać na małym ogniu.
Rozgrzać głęboką patelnię/garnek, dodać łyżkę oliwy i łyżkę masła i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż, zwiększyć ogień i często mieszając lekko go uprażyć. Dodać wino, skórkę z cytryny i zmniejszyć ogień do średniego. Mieszać dość często, a gdy wino wyparuje/wchłonie się dodać chochlę płynu. Ciągle mieszając, dodawać kolejne chochle po wyparowaniu poprzedniej*.
Po zużyciu większości płynu dodać cukinię. A gdy ryż będzie prawię gotowy: obrany bób, posiekaną miętę i bazylię, śmietanę i gotować kilka kolejnych minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dosolić do smaku. Gdy ryż uzyska odpowiadającą nam konsystencję, zdjąć z ognia i dodać parmezanu.
Podawać posypane posiekanymi ziołami i parmezanem. Smacznego !
Uwagi
*Gdyby płynu było za mało, dodać przegotowanej, gorącej wody.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/risotto-z-bobem-przepis/