Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
salsa: 1 zielona papryczka chili, garść kolendry i garść pietruszki, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej, 3-4 łyżki oleju
ok 300-400g wołowiny gr.3-4 cm (antrykot, polędwica lub rostbef)
przyprawa meksykańska
1 duża cebula + 1 papryka
do podania śmietana, pomidor drobno pokrojony, kolendra
6-8 małych tortilli kukurydzianych bądź muszelek do tacos
Przygotowanie
Mięso wyjąć z lodówki godzinę przed planowanym pieczeniem. Posypać z każdej strony przyprawą meksykańska.
Składniki na salsę zmiksować w blenderze. Olej dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Rozgrzać patelnie, dodać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać paprykę, zmniejszyć ogień i raz na jakiś czas mieszając delikatnie skarmelizować warzywa. Zajmie to 30-40 min.
Przygotować dodatki. Nagrzać piekarnik na ok 160C.
Na sucha, dobrze! rozgrzaną patelnie położyć mięso i piec ok 5 min. z każdej strony ( w zależności o grubości i stopnia wypieczenia jaki chcemy uzyskać -tutaj niestety musimy to ustalić sami, zawsze można steka przekroić i sprawdzić, albo użyć termometru. Nad przepisem link do grillowania wołowiny i temperatur różnych stopni wypieczenia).
Mięso zdjąć z patelni i odczekać ok 5 min. przed pokrojeniem w cienkie paski.
Tortille podgrzane w piekarniku wypełniać mięsem, warzywami, salsą, śmietana i pomidorkami i ewentualnie innymi dodatkami.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tacos-z-wolowina-i-karmelizowanymi-warzywami/