Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 buraki (ok. 900 g)*
300 g jogurtu naturalnego
700 ml maślanki
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)**
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
sok z cytryny do smaku (ja lubię dużo)
koperek i szczypiorek
ogórek i rzodkiewka do podania
Przygotowanie
Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię i piec w 180C przez ok. 1-1,5 godziny, aż będą miękkie. Wyciągnąć z piekarnika, trochę ostudzić i obrać ze skóry.
Do kielicha blendera dodać pokrojone buraki, przeciśnięty czosnek i zmielić z jogurtem. Dodać maślankę, wędzoną paprykę**, pieprz cayenne i trochę soku z cytryny, pokrojony koperek i szczypiorek, zamieszać, dosolić do smaku.
Podawać schłodzone z dużą ilością koperku i szczypiorku i pokrojonym ogórkiem i rzodkiewkami na boku***.
Uwagi
*Zupa wychodzi dość buraczana, ale o to mi chodziło. Można dać mniej buraka, ale nie będzie już tak zdrowo :) **Jeśli nie wiesz czy dodać wędzoną paprykę, dodawaj ją stopniowo. Ale polecam! Szczególnie z cytryną i koperkiem smakuje pysznie. ***Ogórki i rzodkiewki można oczywiście dodać pokrojone do zupy.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/chlodnik-z-buraka-przepis/