Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 nieduży kalafior (ok. 600-700 g)
1 puszka ciecierzycy (ok. 250 g) lub ⅓ szklanki surowej ciecierzycy
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego
1 łyżeczka kolendry mielonej
niecała łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki pieprzu cayenne lub płatków chili
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
sos: dojrzałe awokado, 1,5 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki wody
Przygotowanie
Ciecierzycę, jeśli surowa, moczyć najlepiej przez noc lub co najmniej kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie, do miękkości, ok. 30-40 minut.
Odcedzić, osuszyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub folią), wsypać ciecierzycę, włożyć do piekarnika i włączyć na 170C. Ciecierzyca ma obeschnąć, trzymać ją wg uznania kilka minut. Po tym czasie blachę wyciągnąć.
W misce wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą, cytryną i miodem. Kalafiora opłukać, pokroić na różyczki, przełożyć do miski, dodać ciecierzycę i dokładnie wszystko wymieszać.
Piec przez ok. 25-30 minut. Uważać, żeby kalafior za bardzo nie zmiękł i żeby się nie przypalił.
Sos: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Propozycje podania opisałam powyżej przepisu.
Uwagi
*Zamiast awokado można użyć tahinę !
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pieczony-kalafior-z-ciecierzyca/