tarta czekoladowa z orzechami laskowymi (surowa, bez cukru)
 
 
blacha grubości 20-23cm (na zdjęciach tarta grubsza z blachy 20 cm)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • spód: 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
  • 1 szklanka orzechów laskowych (150 g)
  • ¾ szklanki wydrylowanych daktyli (ok. 100 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (ok. 50 g)
  • 1-2 łyżki wody
  • masa: 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki (zwyczajnej albo np. kokosowej)*
  • 1 łyżka oleju kokosowego**
  • owoce: truskawki albo maliny i borówki lub jagody.
Przygotowanie
  1. Daktyle jeśli bardzo suche, można chwilę moczyć w gorącej wodzie.
  2. Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku.
  3. Płatki owsiane dokładnie zmielić w malakserze. Odłożyć na bok. Zmielić orzechy. Dodać płatki, daktyle, szczyptę soli i rozpuszczony olej kokosowy i mielić, aż powstanie klejąca masa. W razie potrzeby dodać trochę wody. Masę wcisnąć w blachę, dobrze docisnąć (np. szklanką). Wstawić do zamrażalnika.
  4. Śmietanę podgrzać, zalać nią połamaną czekoladę i ew. olej kokosowy**. Chwilę poczekać i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Wylać na spód i trzymać w lodówce, aż stężeje, ok. 2 godziny.
  5. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto najlepiej smakuje niezbyt zimne.
Uwagi
* Śmietanę kokosową można zastąpić 220 ml mleka kokosowego i 30 g oleju kokosowego (1 duża łyżka).
** Olej kokosowy powoduje, że masa przyjemniej rozpuszcza się w buzi. Można pominąć.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarta-czekoladowa-z-laskowymi/