krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 małe bakłażany (ok. 600 g)
2 papryki (ok. 450 g)
kilka pomidorów najlepiej podłużnych (ok. 500 g)
4 ząbki czosnku
1 por
1 marchewka
oliwa z oliwek i masło
1-2 garści startego parmezanu
bazylia i śmietana do podania
Przygotowanie
Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana pokroić na 1cm plastry, a pomidory przekroić na pół.
Bakłażana posypać solą i pozostawić na 30 min., po czym opłukać i osuszyć.
Warzywa ułożyć razem z czosnkiem na blasze wyłożonej papierem lub folią*, polać oliwą i piec przez ok. 30-35 minut w 180C, aż będą miękkie.
W garnku podsmażyć na maśle pokrojonego pora (jasną część) i obraną, pokrojoną marchewkę. Dolać 800 ml wody i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Z pomidorów ściągnąć skórę i opcjonalnie z papryki też. Paprykę przekroić i wyciągnąć pestki. Czosnek obrać. Upieczone warzywa dodać do garnka i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować na gładko blenderem ręcznym, w razie potrzeby dodać więcej wody. Dosolić i ew. dopieprzyć do smaku.
Chipsy z parmezanu: na papierze do pieczenia ułożyć górki ze startego parmezanu i piec w 180C przez 5-7 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Należy uważać, bo łatwo je spalić.
Zupę podawać ze śmietanką, świeżą bazylią i chipsami.
Uwagi
*Użyłam 2 blachy, pomidory z papryką piekłam na dole.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krem-z-baklazana/