sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą
- 1-2 garści liści, dobrze by było, żeby część stanowiła rukola
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 1 brzoskwinia
- kawałek czerwonej cebulki
- garść borówek amerykańskich
- kilka listków mięty
- kawałek mozzarelli, sera koziego lub roqueforta (opcjonalnie)
- oliwa
- gęsty ocet balsamiczny lub redukcja balsamiczna do polania (link powyżej)
- Brzoskwinię pokroić i podpiec na patelni posmarowanej masłem. Po kilka minut z każdej strony, aż się lekko skarmelizuje*.
- Na talerzu ułożyć sałatę, szynkę, brzoskwinię, pokrojoną cebulkę i posypać borówkami.
- Pokruszyć lub pokroić ser i ułożyć na sałatce.
- Polać octem i oliwą. Posypać miętą.
- Smacznego!
*Brzoskwinię można też dodać surową, szczególnie jeśli jest dojrzała i bardzo słodka.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-prosciutto-pieczona-brzoskwinia/
3.5.3208