sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą
 
 
na 1 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1-2 garści liści, dobrze by było, żeby część stanowiła rukola
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 brzoskwinia
  • kawałek czerwonej cebulki
  • garść borówek amerykańskich
  • kilka listków mięty
  • kawałek mozzarelli, sera koziego lub roqueforta (opcjonalnie)
  • oliwa
  • gęsty ocet balsamiczny lub redukcja balsamiczna do polania (link powyżej)
Przygotowanie
  1. Brzoskwinię pokroić i podpiec na patelni posmarowanej masłem. Po kilka minut z każdej strony, aż się lekko skarmelizuje*.
  2. Na talerzu ułożyć sałatę, szynkę, brzoskwinię, pokrojoną cebulkę i posypać borówkami.
  3. Pokruszyć lub pokroić ser i ułożyć na sałatce.
  4. Polać octem i oliwą. Posypać miętą.
  5. Smacznego!
Uwagi
*Brzoskwinię można też dodać surową, szczególnie jeśli jest dojrzała i bardzo słodka.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-prosciutto-pieczona-brzoskwinia/