Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
blacha o średnicy 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
szklanka malin (150 g)
1,5 szklanki nerkowców (ok. 200 g, moczonych przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej przez noc)
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
60 g oleju kokosowego
½ szklanki mleka kokosowego
2 łyżki miodu (syropu klonowego lub innego słodzika jeśli sernik ma być wegański)
1 szklanka orzechów (ok. 150g, np. migdały na pół z laskowymi)
½ szklanki daktyli (ok. 70 g)
1 szklanka wiórek kokosowych
100g gorzkiej czekolady
maliny do ułożenia między warstwami
owoce, płatki kokosowe lub wiórki do dekoracji
Przygotowanie
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie jeśli są suche.
Spód: orzechy zmielić z wiórkami. Dodać daktyle i mielić, aż powstanie klejąca masa. Można dodać trochę wody. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Wcisnąć w blachę i wstawić do zamrażalnika.
Masa:namoczone nerkowce zmielić z mlekiem kokosowym na gładki krem. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryny, wanilię, miód i dokładnie zmiksować. Maliny zmielić.
Część masy (trochę więcej niż połowę) wylać na spód. Następnie ułożyć maliny. Pozostałą część masy wymieszać ze zmielonymi malinami i delikatnie wylać na wierzchu. Ciasto wstawić do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin, albo na noc.
Ciasto wyciągnąć co najmniej godzinę-półtorej przed planowanym krojeniem (będzie to też zależeć od temperatury zamrażalnika).
Ciasto przechowywać w lodówce, jeśli zrobi się zbyt miękkie, wstawić na trochę do zamrażalnika, ale raczej nie będzie to konieczne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/sernik-z-nerkowcow-z-malinami/