Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
 
 
blacha o średnicy 20 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka malin (150 g)
  • 1,5 szklanki nerkowców (ok. 200 g, moczonych przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej przez noc)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 60 g oleju kokosowego
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu (syropu klonowego lub innego słodzika jeśli sernik ma być wegański)
  • 1 szklanka orzechów (ok. 150g, np. migdały na pół z laskowymi)
  • ½ szklanki daktyli (ok. 70 g)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • maliny do ułożenia między warstwami
  • owoce, płatki kokosowe lub wiórki do dekoracji
Przygotowanie
  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie jeśli są suche.
  2. Spód: orzechy zmielić z wiórkami. Dodać daktyle i mielić, aż powstanie klejąca masa. Można dodać trochę wody. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Wcisnąć w blachę i wstawić do zamrażalnika.
  3. Masa:namoczone nerkowce zmielić z mlekiem kokosowym na gładki krem. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryny, wanilię, miód i dokładnie zmiksować. Maliny zmielić.
  4. Część masy (trochę więcej niż połowę) wylać na spód. Następnie ułożyć maliny. Pozostałą część masy wymieszać ze zmielonymi malinami i delikatnie wylać na wierzchu. Ciasto wstawić do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin, albo na noc.
  5. Ciasto wyciągnąć co najmniej godzinę-półtorej przed planowanym krojeniem (będzie to też zależeć od temperatury zamrażalnika).
  6. Ciasto przechowywać w lodówce, jeśli zrobi się zbyt miękkie, wstawić na trochę do zamrażalnika, ale raczej nie będzie to konieczne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/sernik-z-nerkowcow-z-malinami/