kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta w formie pysznej sałatki
2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 małe piersi z kurczaka (ok. 300 g)
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
miks sałat lub szpinak
maliny
kawałek fety
dojrzałe awokado
kilka zielonych cebulek (jasna część) lub kawałek cebuli (np. czerwonej)
oliwa z oliwek, masło
Przygotowanie
Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości polędwiczek. Wymieszać z octem, miodem, odrobiną soli i odstawić na 30 minut (nie do lodówki).
Rozgrzać nieprzywierającą patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony (aż będzie prawie zrobiony). Nie zbyt tłoczno, bo kurczak się nie przypiecze i puści soki. Zmniejszyć ogień, dodać pozostałą marynatę, piec kolejne kilka minut w połowie przewracając kurczaka, aż sos się trochę zredukuje.
Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką (lub obrać awokado). Zrobić z niego różę (instrukcja powyżej) lub pokroić na kawałki.
Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka, maliny, awokado, posypać pokruszoną fetą i pokrojoną cebulką. Polać oliwą i opcjonalnie pokropić cytryną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kurczak-balsamiczny-awokado-maliny/