kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta w formie pysznej sałatki
 
 
2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 małe piersi z kurczaka (ok. 300 g)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • miks sałat lub szpinak
  • maliny
  • kawałek fety
  • dojrzałe awokado
  • kilka zielonych cebulek (jasna część) lub kawałek cebuli (np. czerwonej)
  • oliwa z oliwek, masło
Przygotowanie
  1. Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości polędwiczek. Wymieszać z octem, miodem, odrobiną soli i odstawić na 30 minut (nie do lodówki).
  2. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony (aż będzie prawie zrobiony). Nie zbyt tłoczno, bo kurczak się nie przypiecze i puści soki. Zmniejszyć ogień, dodać pozostałą marynatę, piec kolejne kilka minut w połowie przewracając kurczaka, aż sos się trochę zredukuje.
  3. Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką (lub obrać awokado). Zrobić z niego różę (instrukcja powyżej) lub pokroić na kawałki.
  4. Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka, maliny, awokado, posypać pokruszoną fetą i pokrojoną cebulką. Polać oliwą i opcjonalnie pokropić cytryną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kurczak-balsamiczny-awokado-maliny/