tacos z kaczką i salsą brzoskwiniową
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 kacze udka
  • 6-8 małych tortilli (najlepiej domowych, link powyżej)
  • 2 brzoskwinie
  • papryczka chili (ilość wg uznania)
  • pół małej cebuli
  • sos: 2 garści kolendry, 1 garść pietruszki, 1 mały ząbek czosnku, sok z 1 limonki (ok. 4 łyżki), kawałek papryczki chili, 2 łyżki posiekanej cebuli, 4 łyżki oliwy
  • sałata, kwaśna śmietana, papryczka chili do podania
Przygotowanie
  1. Udka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i włożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wstawić do piekarnika i ustawić 140C. Piec przez ok. 2 godziny, aż cały tłuszcz się wytopi, a skóra zacznie się rumienić. W połowie pieczenia ponakłuwać skórę nożem lub igłą. Starać się nie naruszyć mięsa.
  2. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190C i piec kolejne 10-15 minut, aż skórka się przypiecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Następnie zdjąć z kości i pokroić.
  3. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skóry, pokroić, wymieszać z cebulą i drobno pokrojoną papryczką chili.
  4. Sos: składniki zmiksować lub utrzeć w moździerzu.
  5. Tortille posmarować śmietaną, dodać sałaty, kaczki, salsy, polać sosem i posypać pokrojoną papryczką chili.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tacos-z-kaczka-przepis/