Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, poczekać, aż ostygną i ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
Kukurydzę ugotować i przy pomocy ostrego noża odkroić nasiona.
Ziemniaki wymieszać z kukurydzą, kminem i pieprzem, jajkiem i startym serem. Można trochę posolić (zależy od tego jak słone są ziemniaki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Uformować placki i piec w 190C ok. 30-35 minut, aż będą lekko przypieczone. (Placki formuje przy pomocy łyżki do lodów, a następnie rozpłaszczam łyżką.)
Przygotować sos: jogurt wymieszać z pokruszoną fetą i pokrojoną miętą.
Podawać z sosem, pokrojonym ogórkiem. Opcjonalnie w bułce, tortilli lub picie. Z sałatką lub pieczonymi warzywami.
Uwagi
*Placki wychodzą lekko pikantne i pieprz cayenne można pominąć.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pieczone-placki-kukurydza/