pieczone placki z kukurydzą
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500g ziemniaków
  • 2 kolby kukurydzy (ok. 1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • szklanka startego sera (najlepiej cheddar) ok. 65 g
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki wędzonej papryki, ½ pieprzu cayenne*
  • sos: 1 jogurt naturalny (150g), 100g fety, garść mięty
  • ogórek do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, poczekać, aż ostygną i ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
  2. Kukurydzę ugotować i przy pomocy ostrego noża odkroić nasiona.
  3. Ziemniaki wymieszać z kukurydzą, kminem i pieprzem, jajkiem i startym serem. Można trochę posolić (zależy od tego jak słone są ziemniaki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Uformować placki i piec w 190C ok. 30-35 minut, aż będą lekko przypieczone. (Placki formuje przy pomocy łyżki do lodów, a następnie rozpłaszczam łyżką.)
  4. Przygotować sos: jogurt wymieszać z pokruszoną fetą i pokrojoną miętą.
  5. Podawać z sosem, pokrojonym ogórkiem. Opcjonalnie w bułce, tortilli lub picie. Z sałatką lub pieczonymi warzywami.
Uwagi
*Placki wychodzą lekko pikantne i pieprz cayenne można pominąć.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pieczone-placki-kukurydza/