garść orzechów, np. włoskich, lekko uprażonych na patelni lub piekarniku
Przygotowanie
Ciecierzycę moczyć przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej przez noc. Wypłukać i gotować ok 30-40 minut, do miękkości. Można dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, żeby przyśpieszyć gotowanie. Odcedzić i wysuszyć.
Ciecierzycę wymieszać z łyżką oliwy, odrobiną soli, dużą szczyptą pieprzu cayenne oraz tymianku i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dynię wymyć, opcjonalnie obrać (to zależy od użytej dyni, hokkaido nie obieram) i pokroić na 2 cm kawałki. Paprykę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić. Warzywa wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, odrobiną soli i szczyptą tymianku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Obydwie blachy wstawić do piekarnika (ciecierzycę na dół) nagrzanego do 190C i piec ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Wyjąć blachę z warzywami, a ciecierzycę przełożyć na górę na 5 kolejnych minut.
W misce warzywa wymieszać z ciecierzycą, pokrojonym jabłkiem (na zdjęciach jabłko obrane, nie wiem zupełnie czemu to zrobiłam, bo normalnie nie obieram), liśćmi, uprażonymi orzechami. Polać dressingiem i posypać pietruszką.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-dynia-ciecierzyca-jablkiem-przepis/