placek orzechowy z owocami
 
 
foremka 26x19cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 średnie jajka (ok. 200g)
  • 150g orzechów (np. po 50g migdałów, włoskich i nerkowców)
  • 150 g płatków owsianych
  • 4 łyżki miodu (ok 80g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • troche soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane zmielić najdrobniej jak to możliwe.
  2. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Mielić w malakserze, aż zrobi się masło*. Powyżej link do dokładnej instrukcji. Opcjonalnie zmielić najdrobniej, jak się da.
  3. Do orzechów dodać zmielone płatki owsiane, jajka, miód, sodę, sól oraz jogurt i zmielić na gładką masę. Na koniec wycisnąć trochę soku z cytryny i dokładnie zamieszać. Odstawić na 15 minut, aż zgęstnieje.
  4. W międzyczasie przygotować owoce: umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze ułożyć owoce i piec w 190C przez ok. 30-35 minut, aż góra będzie ładnie przypieczona, a wsadzony patyk wyjdzie czysty.
Uwagi
*Masło robię od razu z podwójnej porcji i trzymam w słoiku na następne ciasto, placki, koktajle....
W zależności od użytych orzechów, ciasto będzie miało inny smak. Uważam, że zawsze warto użyć włoskich, a poza migdałami i nerkowcami nadadzą się też laskowe oraz słonecznik. Z samych migdałów czy laskowych też pewnie wyjdzie smacznie, choć nie próbowałam.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/placek-orzechowy-owocami/