Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
500g dyni (najlepiej hakkaido)
200 g kapusty
½ szklanki soczewicy (najlepiej zielonej)
1 cebula
800 ml sosu pomidorowego (np. 400ml przecieru* i 400 ml delikatnego bulionu lub 2 zmiksowane puszki pomidorów)
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego, świeżego imbiru
1 ł. mielonego kminu rzymskiego, 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, ½ ł. pieprzu cayenne, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, szczypta mielonych goździków lub przyprawy piernikowej, 1-2 liście laurowe ( ł.=łyżeczka)
sól do smaku
kolendra do posypania
do podania: ryż, chlebki naan, jogurt naturalny
Przygotowanie
Uwagi a propos soczewicy powyżej.
Kapustę umyć i dość drobno posiekać, dynię umyć i pokroić na ok. 2,5 cm kawałki. Dynię, jeśli zastosowana inna niż hokkaido, trzeba obrać.
Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Dodać przyprawy, soczewicę i smażyć kolejną minutę. Dodać pozostałe składniki, pół łyżeczki soli, zamieszać, doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do najmniejszego i pozostawić na ok. 30-45 minut (+- 15, zależy to od zastosowanej soczewicy), aż warzywa i soczewica będą miękkie. Raz na jakiś czas zamieszać. Ew. dosolić wg uznania.
Podawać posypane kolendrą z ryżem i/lub chlebkami naan, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub np. humusu.
Uwagi
*Link do domowego przecieru pomidorowego oraz domowych kostek rosołowych powyżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/curry-z-dynia-przepis/