curry z dynią, kapustą i soczewicą
 
 
4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500g dyni (najlepiej hakkaido)
  • 200 g kapusty
  • ½ szklanki soczewicy (najlepiej zielonej)
  • 1 cebula
  • 800 ml sosu pomidorowego (np. 400ml przecieru* i 400 ml delikatnego bulionu lub 2 zmiksowane puszki pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1 ł. mielonego kminu rzymskiego, 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, ½ ł. pieprzu cayenne, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, szczypta mielonych goździków lub przyprawy piernikowej, 1-2 liście laurowe ( ł.=łyżeczka)
  • sól do smaku
  • kolendra do posypania
  • do podania: ryż, chlebki naan, jogurt naturalny
Przygotowanie
  1. Uwagi a propos soczewicy powyżej.
  2. Kapustę umyć i dość drobno posiekać, dynię umyć i pokroić na ok. 2,5 cm kawałki. Dynię, jeśli zastosowana inna niż hokkaido, trzeba obrać.
  3. Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Dodać przyprawy, soczewicę i smażyć kolejną minutę. Dodać pozostałe składniki, pół łyżeczki soli, zamieszać, doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do najmniejszego i pozostawić na ok. 30-45 minut (+- 15, zależy to od zastosowanej soczewicy), aż warzywa i soczewica będą miękkie. Raz na jakiś czas zamieszać. Ew. dosolić wg uznania.
  4. Podawać posypane kolendrą z ryżem i/lub chlebkami naan, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub np. humusu.
Uwagi
*Link do domowego przecieru pomidorowego oraz domowych kostek rosołowych powyżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/curry-z-dynia-przepis/