Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
850 ml delikatnego bulionu
1 cebula
2 czosnki
2 marchewki
1 papryka
1 pomidor
chili, wg uznania
sok z cytryny
kolendra i opcjonalnie kwaśna śmietana do podania
na klopsiki: 600 g mięsa wołowego
⅓ szklanki (60 g) kaszy jaglanej (lub ryżu)*
1 jajko
½ łyżeczki kminu, łyżeczka soli, szczypta pieprzu cayenne
garść mięty i garść pietruszki
Przygotowanie
W garnku zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć kilka minut. Dodać bulion, pokrojoną i obraną marchewkę, pokrojoną paprykę. Zagotować, zmniejszyć ogień. Po kilku minutach dodać obranego i drobno pokrojonego pomidora.
W międzyczasie przygotować klopsiki: mięso wymieszać z jajkiem, kaszą, przyprawami i ziołami i ulepić nieduże kulki. Wrzucić do zupy i gotować 30-40 minut, aż kasza (ryż) zmięknie. Na ostatnie kila minut gotowania można dodać 1-2 plasterek cytryny.
Podawać posypane kolendrą i opcjonalnie z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Uwagi
*klopsiki można też zrobić bardziej tradycyjnie z dodatkiem bułki tartej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-meksykanska-z-klopsikami-przepis/