Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
sos satay: duża garść kolendry, 1 papryczka chili, ⅓ kubka orzeszków ziemnych, duża łyżka startego świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, sok z 1 limonki i trochę soli (chyba, że orzeszki były słone)
2 piersi z kurczaka (400-500g)
150g makaronu ryżowego (nitki)
1 duża marchewka
kawałek ogórka
kilka zielonych cebulek
po małej garści świeżej: mięty, kolendry i bazylii
Sos satay: wszystkie składniki zmielić w blenderze na gładko. Dodać trochę wody, gdyby było zbyt gęste i opcjonalnie więcej soli/sosu rybnego lub odrobinę cukru, gdyby było za kwaśne.
Kurczaka pokroić, dodać 2 łyżki sosu, dobrze wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny, a najlepiej na noc. Przed upieczeniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Piec w 210C przez 10-12 min. Na ostatnie kilka minut podkręcić temperaturę i włączyć grilla.
Warzywa pokroić w paseczki (można użyć mandoliny, obieraczki bądź noża). Składniki na dressing wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odsączyć, przelać zimna wodą i dobrze odcedzić. Można go pociąć nożyczkami, żeby się łatwiej jadło. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać warzywa, ¾ ziół, dressing i wymieszać. Posypać resztą ziół.
Na talerz nakładać trochę makaronu, szaszłyk i sos i ewentualnie dodać sosu rybnego bądź limonki do smaku.
Uwagi
Sos rybny można zastąpić sosem sojowym.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kurczak-satay/