pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • spód: 100 g orzechów włoskich (ok. 1 szk.), 80 g wiórek kokosowych (ok. 1 szkl.), 50 g daktyli (ok. duża garść) lub 1 duża łyżka cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 20 g oleju kokosowego (1 łyżka)
  • 250 g upieczonej dyni (najlepiej hokkaido, bo jest sucha)
  • 250 ml mleka kokosowego (najlepiej z kartonika)*
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 80 g daktyli
  • 1 łyżka imbiru startego*
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • polewa: 200 ml mleka kokosowego, ¾ łyżeczki żelatyny oraz 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (lub 200 ml kwaśnej śmietany)
Przygotowanie
  1. Przygotować spód. Daktyle moczyć w gorącej wodzie kilka minut, albo aż zmiękną. Orzechy zmielić z wiórkami, dodać cynamon, stopiony olej kokosowy (w małym naczynku wkładam na chwilę do piekarnika, który już się rozgrzewa) oraz daktyle i mielić, aż masa zacznie się delikatnie sklejać. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Masę wcisnąć w formę (u mnie 20 cm), wyrównać i dobrze docisnąć. Piec w 180 C przez ok. 12 min. Ostudzić.
  2. Dynię zmielić z pozostałymi składnikami i szczyptą soli. Masę można na tym etapie spróbować i ew. dosłodzić lub doprawić. Jeśli nie chcecie jeść surowych jajek, można je dodać na końcu. Następnie masę wylać na ostudzonym spodzie i piec w 150C przez ok. 45 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Polewa: żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, jak napęcznieje zalać gorącą wodą do rozpuszczenia. Wymieszać z mlekiem koksowym i łyżką syropu klonowego (lub miodu) i wylać na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki, aż polewa stężeje (ok. 30 minut). Jeśli polewa ma być z pieczonej śmietany wystarczy śmietanę wylać na cieście na ostatnie 15 minut pieczenia. Można ją wcześniej odrobinę posłodzić (np. syropem klonowym).
  4. Ciasto udekorować orzechami, kokosem lub wg uznania.
Uwagi
*Mleko im bardziej tłuste, tym lepsze. Można dodać łyżkę oleju kokosowego. Ale można też zastąpić śmietaną słodką 30%.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pumpkin-pie-przepis/