krewetki słodko kwaśne z batatem i mango
 
 
2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g surowych krewetek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili lub wg uznania
  • 1 średni batat (ok. 400 g)
  • 500 g pomidorów
  • 2 małe lub 1 większe mango (ok. szklanka pokrojonego miąższu)
  • 2 łyżki sosu sojowego + sok z 1 limonki (4 łyżki) + łyżeczka cukru
  • ryż oraz zielona cebulka do podania (pokrojona biała część)
Przygotowanie
  1. Krewetki obrać (zostawiając ogonki) i wstępnie podsmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce masła (dokończą się w warzywach). Przełożyć do miski. Do patelni dodać trochę więcej masła, pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz chili i smażyć 5-10 minut na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  2. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Drobno posiekać. Batata obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Wszystko dodać do cebuli i papryki. Delikatnie posolić (1-2 duże szczypty) i gotować 15-20 minut, aż batat będzie prawie dobry (ja lubię gdy jest jędrny, nie za miękki).
  3. Sosu nie wychodzi za dużo i można zwiększyć jego ilość dodając 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w ½ szklanki wody. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
  4. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do warzyw (część można zostawić do podania). Dodać też krewetki oraz sos sojowy, limonkę i cukier i gotować kilka kolejnych minut. Doprawić do smaku: dodać więcej sosu sojowego, cukru czy limonki wg uznania.
  5. Podawać z ryżem i zieloną cebulką.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krewetki-slodko-kwasne/