Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 słodkie jabłka (ok. 300 g, 250 g po obraniu)
1 szklanka wiórków kokosowych (85 g)
1 szklanka płatków owsianych (110 g)
½ szklanki orzechów włoskich (60 g)
3 jajka (ok. 210 g)
ok. 30 ml mleka (lub 1-2 łyżki jogurtu naturalnego)
2 duże łyżki miodu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
trochę soku z cytryny (do aktywacji sody)
szczypta soli
Przygotowanie
Płatki owsiane z kokosem zmielić w malakserze.
Jabłka obrać i 150g zetrzeć na drobnej tarce, a 100g pokroić w drobną kostkę.
Jajka wymieszać z jabłkiem, miodem, sokiem z cytryny. Dodać zmielone płatki, sól oraz sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać połamane orzechy i jeśli ciasto jest bardzo gęste*, dodać trochę mleka lub jogurtu. Będzie to zależeć od tego, jak soczyste są jabłka.
Ciasto przełożyć do foremki**, opcjonalnie udekorować kawałkiem jabłka i piec w 180C ok. 30 minut, aż do ładnego przypieczenia.
Przed wyjęciem z foremek poczekać, aż muffiny trochę ostygną.
Uwagi
*ciasto ma być dość gęste, ale nie sztywne **Najbardziej lubię piec z foremce silikonowej wysmarowanej masłem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-jablkowe-przepis/