krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym
 
 
na ok 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 800 g dyni ze skórą (zwykłej)
  • ok. 400 g nie za dużych pomidorów (nieobranych, najlepiej podłużnych)*
  • 800 ml delikatnego bulionu
  • 1 por lub cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub trochę mniej miodu)
  • mandarynka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • trochę pieprzu cayenne (1-2 większe szczypty)
  • mleko kokosowe (lub śmietana) i ugotowana soczewica do podania
Przygotowanie
  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory przekroić na pół. Ułożyć na blasze i piec w 200C, aż warzywa zmiękną, ok. 30 minut. Odrobinę ostudzić i obrać ze skóry.
  2. W garnku rozgrzać odrobinę tłuszczu i dodać pokrojonego pora. Po kilku minutach dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wlać bulion i zagotować, dodać upieczone warzywa i gotować kilka kolejnych minut. Zmiksować na gładko, opcjonalnie dodać więcej płynu wg uznania.
  3. Dodać cynamon, pieprz cayenne i syrop klonowy. Można na tym etapie dodać trochę koncentratu pomidorowego, wg uznania. Wcisnąć sok z mandarynki. Dosolić do smaku. Gotować jeszcze z minutę.
  4. Podawać z odrobiną mleka kokosowego (lub śmietany) oraz z ugotowaną soczewicą.
Uwagi
*Jeśli chcesz użyć pomidorów z puszki, podsmaż je chwile z porem przed dodaniem bulionu. Puszka 400 g to trochę większa ilość pomidorów niż 400 g surowych i łyżka koncentratu, więc można trochę zwiększyć ilość pozostałych składników.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krem-z-dyni-pomidorow/