sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami
 
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 duże garści szpinaku
  • 1,5 szklanki ugotowanej quinoy (0,5 szklanki surowej)
  • kawałek ogórka
  • duża garść mięty
  • garść pistacji
  • granat
  • sos: trochę startej skórki z cytryny, sok z cytryny, 3-4 łyżki oliwy, trochę miodu lub cukru
Przygotowanie
  1. Ugotować quinoę: dobrze opłukać w zimnej wodzie, odsączyć, zalać szklanką wody, doprowadzić prawie do wrzenia i gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przełożyć na sitko do wystygnięcia.
  2. Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać więcej soku z cytryny wg uznania, gdyby był za gęsty dodać trochę wody. Posolić.
  3. Szpinak i quinoę ułożyć na talerzu (można je trochę przemieszać). Dodać pokrojone awokado, ogórka. Obficie posypać miętą. Na koniec posypać granatem (opcjonalnie, jeśli granat jest soczysty, polać sokiem) i pokrojonymi pistacjami. Polać sosem. Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-quinoa-awokado-przepis/