sos: trochę startej skórki z cytryny, sok z cytryny, 3-4 łyżki oliwy, trochę miodu lub cukru
Przygotowanie
Ugotować quinoę: dobrze opłukać w zimnej wodzie, odsączyć, zalać szklanką wody, doprowadzić prawie do wrzenia i gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przełożyć na sitko do wystygnięcia.
Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać więcej soku z cytryny wg uznania, gdyby był za gęsty dodać trochę wody. Posolić.
Szpinak i quinoę ułożyć na talerzu (można je trochę przemieszać). Dodać pokrojone awokado, ogórka. Obficie posypać miętą. Na koniec posypać granatem (opcjonalnie, jeśli granat jest soczysty, polać sokiem) i pokrojonymi pistacjami. Polać sosem. Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-quinoa-awokado-przepis/