trufle czekoladowo-kokosowe w moim mniemaniu bardzo zdrowe!
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 35 g oleju kokosowego (nierafinowanego, tłoczonego na zimno)
  • wiórki kokosowe, kakao, pokruszone orzechy do obtoczenia
  • odrobina skórki z pomarańczy, opcjonalnie
Przygotowanie
  1. Czekoladę z olejem i 100 ml mleka delikatnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Zamieszać. Dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje, na co najmniej godzinę.
  2. Ulepić nieduże kulki i obtoczyć w wybranym składniku. Wstawić na trochę do lodówki. Jeśli w mieszkaniu jest poniżej 22 stopni mogą stać poza lodówką, a gdyby zrobiły się za miękkie, wystarczy trochę schłodzić. Jeśli chcemy przedłużyć ich trwałość, przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  3. Skórkę z pomarańczy zazwyczaj dodaję tylko do części masy, żeby były 2 rodzaje.
Uwagi
Trufle można wg uznania odrobinę dosłodzić cukrem pudrem lub miodem. W drugim przypadku dać odrobinę mniej mleka.
Jeśli podczas formowania trufle zaczynają się za bardzo topić, możliwe że masa nie schłodziła się wystarczająco albo dłonie są za ciepłe. Wystarczy pomoczyć je (dłonie) w zimnej wodzie, a najlepiej lepić kulki po długim, zimnym spacerze bez rękawiczek.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/trufle-czekoladowo-kokosowe-przepis/