ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 białka o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka orzechów (np. 40g płatków migdałów, 40g nerkowców, 20g pekanów)
  • ½ szklanki (50g) kakao
  • 100g białej czekolady
  • 1¼ szklanki (140g) cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Białka ubijać na pianę, dodawać stopniowo cukier puder i sól, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej, ciągnącej masy
  3. Pokroić orzechy i ewentualnie uprażyć na patelni. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
  4. Do białka z cukrem dodawać kakao, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy i pokrojoną czekoladę.
  5. Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczając. Mi wyszło 9 ciastek.
  6. Piec przez ok. 12-14 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać kilka minut do stwardnienia ciastek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (Jakby ciastka nie chciały się łatwo odklejać, podważyć cienką łopatką).
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciastka-czekoladowe-z-orzechami-i-biala-czekolada/