potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem
na 4 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 cebula
2 duże marchewki
½ szklanki zielonej soczewicy*
2 średnie ziemniaki
1 szklanka groszku
2 garści szpinaku
1 łyżeczka tymianku
0,4 l bulionu + 0,4 l wody (lub 0,8 litra wody i kostka rosołowa)
¼-1/2 szklanki śmietanki (roślinnej, jak ma być wersja wegańska)
sól do smaku
tłuszcz do smażenia (np. masło)
pietruszka do podania
Przygotowanie
Cebulę oraz marchewki obrać i pokroić w kostkę. Smażyć kilka minut, dodać tymianek, pół łyżeczki soli, soczewicę oraz płyn i gotować na średnim ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Wszystko gotować, aż ziemniaki i soczewica będą prawie miękkie. Dodać groszek, ew. więcej wody i po kilku minutach dorzucić szpinak. Dosolić do smaku i dodać śmietanę. Podawać z pietruszką.
Uwagi
*Uwaga a propos soczewicy powyżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/potrawka-z-soczewicy-przepis/