potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem
 
 
na 4 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • ½ szklanki zielonej soczewicy*
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 szklanka groszku
  • 2 garści szpinaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,4 l bulionu + 0,4 l wody (lub 0,8 litra wody i kostka rosołowa)
  • ¼-1/2 szklanki śmietanki (roślinnej, jak ma być wersja wegańska)
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia (np. masło)
  • pietruszka do podania
Przygotowanie
  1. Cebulę oraz marchewki obrać i pokroić w kostkę. Smażyć kilka minut, dodać tymianek, pół łyżeczki soli, soczewicę oraz płyn i gotować na średnim ogniu.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Wszystko gotować, aż ziemniaki i soczewica będą prawie miękkie. Dodać groszek, ew. więcej wody i po kilku minutach dorzucić szpinak. Dosolić do smaku i dodać śmietanę. Podawać z pietruszką.
Uwagi
*Uwaga a propos soczewicy powyżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/potrawka-z-soczewicy-przepis/