mus jabłkowy bez cukru
 
 
na ok 2 słoiki 300 ml
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 kg słodkich jabłkek (na 1 blachę)*
  • duża szczypta soli
Przygotowanie
  1. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wykroić pestki. Ułożyć na blasze i piec w 180C do miękkości. ½ - 1 godziny. Gdy ostygną, obrać ze skórek (lub wycisnąć je z nich). Przełożyć do garnka, zmielić na gładko, dodać sól i zagotować. Gdyby było za gęste, dodać trochę wody. Przełożyć do sparzonych słoików. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce, albo w ciemnym, chłodnym miejscu.
Uwagi
*takich, które się rozpadają podczas pieczenia
Myślę, że warto za jednym zamachem zrobić od razu dwie blachy jabłek.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/mus-jablkowy-bez-cukru-przepis/