*Może to być dowolne białko, pozostałe z obiadu lub przygotowane specjalnie.
Kurczaka można przygotować następująco: ułożyć w naczyniu, dodać trochę sosu sojowego i ostrego (np. srirachy). Można teź dodać trochę czosnku lub imbiru. Przykryć pokrywką lub folią i piec w 180stC przez ok 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałka. Ostudzić i drobno pokroić. Powstały sok z kurczaka można dodać do słoika.
Krewetki czy tofu można podsmażyć z sosem sojowym i ostrym albo z czosnkiem i imbirem, albo samym czosnkiem.
Jeśli chodzi o kaczkę, można wykorzystać pieczone udka.
**Przyprawy można dać dowolne: 5-ciu smaków, pastę curry i trochę mleczka kokosowego, czosnek i imbir... Jednak proponowana przeze mnie kombinacja sprawdza się bardzo dobrze. Smakuje trochę jak rosołek wietnamski dzięki cynamonowi.