domowa zupka chińska z kurczakiem i warzywami
 
 
słoik 400 ml
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • kurczak/kaczka/krewetki/tofu*
  • marchewka
  • kawałek cukinii
  • makaron ryżowy nitki (najlepszy będzie bardzo drobny)
  • 1-1½ łyżka sosu sojowego
  • ⅔-1 łyżka sos rybnego
  • łyżeczka ostrego sosu (lub wg uznania)
  • duża szczypta cynamonu, duża szczypta mielonych nasion kolendry**
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka pokrojonej zielonej cebulki (jasnej częśći)
  • kawałek limonki
  • wrzątek
Przygotowanie
  1. Do słoika dodać sos sojowy i rybny, przyprawy. Ułożyć kurczaka, drobno pokrojone warzywa, wcisnąć makaronu, ile się da najwięcej, dodać kolendrę, cebulkę, ułożyć kawałek limonki i zakręcić słoik.
  2. Oczywiście ilość sosów będzie zależeć od samych składników i preferencji. Dodatkowo można dodać trochę czosnku lub startego imbiru.
  3. Żeby zjeść: zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, wycisnąć sok z limonki i gotowe! Smacznego.
Uwagi
*Może to być dowolne białko, pozostałe z obiadu lub przygotowane specjalnie.
Kurczaka można przygotować następująco: ułożyć w naczyniu, dodać trochę sosu sojowego i ostrego (np. srirachy). Można teź dodać trochę czosnku lub imbiru. Przykryć pokrywką lub folią i piec w 180stC przez ok 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałka. Ostudzić i drobno pokroić. Powstały sok z kurczaka można dodać do słoika.
Krewetki czy tofu można podsmażyć z sosem sojowym i ostrym albo z czosnkiem i imbirem, albo samym czosnkiem.
Jeśli chodzi o kaczkę, można wykorzystać pieczone udka.
**Przyprawy można dać dowolne: 5-ciu smaków, pastę curry i trochę mleczka kokosowego, czosnek i imbir... Jednak proponowana przeze mnie kombinacja sprawdza się bardzo dobrze. Smakuje trochę jak rosołek wietnamski dzięki cynamonowi.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/domowa-zupka-chinska-przepis/