sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą
 
 
2 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 koper włoski
  • 2 pomarańcze
  • oliwa z oliwek, sól
Przygotowanie
  1. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą wyfiletować (poniżej filmik pokazujący jak to zrobić) lub pokroić wg uznania.
  2. Koper włoski umyć. Odkroić stwardniałe części, opcjonalnie trochę obrać. Przekroić na połowę i bardzo drobno posiekać. Im cieniej, tym lepiej. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, 1-2 łyżkami oliwy i odrobiną soli i odstawić na co najmniej godzinę albo nawet na noc.
  3. Do sałatki dodać wyfiletowaną pomarańcz i opcjonalnie trochę koperku, jeśli był przy fenkule.
  4. Podawać przed lub po obiedzie albo jako dodatek do mięsa czy ryby.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-kopru-wloskiego-przepis/