risotto carbonara
 
 
2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g (3/4 szklanki) ryżu
  • 150-200 g boczku wędzonego dobrej jakości (najlepiej swojskiego)
  • ½ szklanki wina
  • 500 ml bulionu
  • 50 g startego parmezanu lub na pół z pecorino+ więcej do podania
  • 1 zółtko
  • pieprz, sól
Przygotowanie
  1. Bulion podgrzać i trzymać na małym ogniu.
  2. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła lub oliwy. Jeśli jest bardzo tłusty, można powoli wytopić trochę tłuszczu, po czym go odlać. Przyrumienić. Dodać ryż, chwilę smażyć, dodać wino i ciągle mieszać.
  3. Gdy ryż zacznie gęstnieć, dodawać po chochli bulionu często mieszając. Powtarzać, aż zostanie ostatnia chochla, a ryż będzie prawie dobry. Gdyby ciągle był za twardy (ale dobrze jak jest al dente), dodać trochę wrzątku. Ryż ściągnąć z ognia i chwilkę odczekać.
  4. Żółtko roztrzepać, dodać starty ser i zalać ostatnią chochlą bulionu, ciągle mieszając. Całość wlać do risotto, ciągle mieszając, aż utworzy się kremowy, gładki sos. Jeśli zrobi się jajecznica, znaczy, że ryż był za gorący, ale jeśli nie bulgotał, nie powinno się tak zdarzyć.
  5. Dosolić, gdyby wciąż było za mało słone, albo dodać więcej sera!
  6. Podawać ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/risotto-carbonara-przepis/