sałatka z cieciorką, pieczoną marchewką i serem feta
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 marchewki
  • szklanka ugotowanej cieciorki (lub ⅓ kubka surowej)
  • 100g sera typu feta
  • po garści: migdałów, moreli suszonych i mięty
  • duża garść rukoli (lub innych liści)
  • sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, ½ łyżeczki octu balsamicznego, ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki nasion kolendry, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, ¼ łyżeczki soli, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
  1. Jeżeli mamy cieciorkę surową, należy ją najpierw namoczyć w wodzie (najlepiej przez noc, albo min. 5 godzin). Następnie opłukać i gotować w dużej ilości wody przez ok. 30-40min. do miękkości. Można też dodać łyżeczkę sody, aby cieciorka bardziej zmiękła.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w słupki, posmarować oliwą i zapiekać w 200C przez ok 25min, aż zmięknie i trochę się przypiecze.
  3. Migdały można uprażyć na patelni. Morele pokroić w paseczki.
  4. Składniki na sos wymieszać. (Kmin i kolendrę zmielić w moździerzu w przypadku gdy nie są mielone). Dosolić, dodać soku z cytryny wedle uznania. Kmin, kolendrę i cayenne można pominąć i sos będzie bardziej delikatny.
  5. Na talerzu ułożyć rukolę, rozłożyć marchewki, cieciorkę, pokruszyć ser, rozłożyć migdały i morele, posypać miętą i polać sosem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-cieciorka-pieczona-marchewka-i-serem-feta/