rosół tajski z wołowiny z warzywami
 
 
na 4 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 wołowe ossobuco (lub kawałek mięsa wołowego z kością) 800g
  • kilka marchewek
  • 1 por lub cebula
  • kilka łodyg selera naciowego (można pominąć)
  • 2 laski cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • papryczka chili *
  • 1-2 cukinia, kilka garści szpinaku
  • ok. 2 łyżki sosu rybnego, trochę cukru
  • do podania: kolendra, zielona cebulka, kiełki i orzeszki (opcjonalnie), limonka, makaron ryżowy
Przygotowanie
  1. Ossobuco opłukać, włożyć do garnka, zalać 1,5-2 l wody (mięso ma być całkowicie przykryte) i gotować na małym ogniu kilka godzin, aż zacznie trochę mięknąć.
  2. Dodać obrane marchewki, umytego selera i pora, przyprawy i w razie potrzeby więcej wody. Dodać pokrojony imbir (nie musi być obrany), obrany czosnek i przekrojoną na pół papryczkę i gotować kolejną 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie się rozpadać.
  3. Mięso poszarpać widelcem lub pokroić. Rosół przecedzić przez gazę lub po prostu przez sitko. Dodać trochę soli, doprawić sosem rybnym i ew. odrobiną cukru. Rosół podgrzać na średnim ogniu, dodać pokrojoną cukinię i gotować kilka minut. Przed samym podaniem dodać szpinak.
  4. Podawać z porwanym mięsem, makaronem ryżowym, pokrojoną kolendrą i jasną częścią zielonej cebulki. Można doprawić sokiem z limonki i odrobiną sosu rybnego.
Uwagi
*nie za ostrą. sprawdzamy przy ogonku, tam jest najostrzejsza.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/rosol-tajski-z-wolowiny-przepis/