Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 wołowe ossobuco (lub kawałek mięsa wołowego z kością) 800g
kilka marchewek
1 por lub cebula
kilka łodyg selera naciowego (można pominąć)
2 laski cynamonu
kilka gwiazdek anyżu
kawałek imbiru wielkości kciuka
1-2 ząbki czosnku
papryczka chili *
1-2 cukinia, kilka garści szpinaku
ok. 2 łyżki sosu rybnego, trochę cukru
do podania: kolendra, zielona cebulka, kiełki i orzeszki (opcjonalnie), limonka, makaron ryżowy
Przygotowanie
Ossobuco opłukać, włożyć do garnka, zalać 1,5-2 l wody (mięso ma być całkowicie przykryte) i gotować na małym ogniu kilka godzin, aż zacznie trochę mięknąć.
Dodać obrane marchewki, umytego selera i pora, przyprawy i w razie potrzeby więcej wody. Dodać pokrojony imbir (nie musi być obrany), obrany czosnek i przekrojoną na pół papryczkę i gotować kolejną 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie się rozpadać.
Mięso poszarpać widelcem lub pokroić. Rosół przecedzić przez gazę lub po prostu przez sitko. Dodać trochę soli, doprawić sosem rybnym i ew. odrobiną cukru. Rosół podgrzać na średnim ogniu, dodać pokrojoną cukinię i gotować kilka minut. Przed samym podaniem dodać szpinak.
Podawać z porwanym mięsem, makaronem ryżowym, pokrojoną kolendrą i jasną częścią zielonej cebulki. Można doprawić sokiem z limonki i odrobiną sosu rybnego.
Uwagi
*nie za ostrą. sprawdzamy przy ogonku, tam jest najostrzejsza.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/rosol-tajski-z-wolowiny-przepis/