quesadilla z jajkiem i szpinakiem
 
 
porcja dla 1 osoby
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 małe tortille (ja użyłam kukurydziane)
  • 1 jajko
  • garść szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • ¾ kubka startego na dużych oczkach sera (luźno upakowanego, ja użyłam cheddar)
  • kawałek masła
Przygotowanie
  1. Jajko usmażyć na maśle, przebić żółtko i "rozsmarować" po białku Przełożyć na talerz. Posolić i popieprzyć do smaku.
  2. Patelnie przetrzeć papierem kuchennym, położyć kawałeczek masła (pół łyżeczki) i na średnim ogniu poczekać aż się rozpuści. Położyć tortille, na nią połowę sera, szpinak, suszone pomidory pokrojone w paseczki, jajko i resztę sera. Przykryć drugą tortillą, przycisnąć i pozostawić na średnim ogniu na ok. 3 minuty, aż tortilla się przypiecze, a ser rozpuści.
  3. Przy pomocy dużej łopatki, albo najlepiej za pomocą talerza odwrócić na drugą stronę i trzymać kolejne kilka minut.
  4. Pokroić na dowolne kawałki i podawać np. ze śmietaną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/quesadillas-z-jajkiem-i-szpinakiem/