frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 jajek
  • 250 g szparagów
  • 3-4 łyżki śmietanki lub mleka
  • 100-150 g serka (twarożku) koziego*
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub boczku)
  • pół czerwonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • masło, oliwa
  • do podania (opcjonalnie) bazylia
Przygotowanie
  1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i cienko pokroić lub zrobić z nich wstążki przy pomocy obieraczki.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić.
  3. Szynkę podsmażyć na maśle, aż zrobi się chrupiąca. Przełożyć na kawałek ręcznika papierowego.
  4. Jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Dodać szparagi, cebulę i część pokrojonej szynki. W miarę możliwości wymieszać (choć szparagi będą wystawać).
  5. Rozgrzać patelnię, dodać trochę więcej masła i wlać masę. Prawdopodobnie będzie trzeba docisnąć szparagi. Ułożyć ser i przykryć pokrywką i gotować z 5-7 minut, aż jajka zaczną się ścinać. Zdjąć pokrywkę, można całość trochę polać oliwą i przełożyć do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla (moja patelnia chyba nie nadaje się do piekarnika, dlatego go nie zamykam, a rączkę pozostawiam na zewnątrz) i piec kolejne kilka minut, aż góra zetnie się do końca i lekko przypiecze.
  6. Jeść na ciepło lub zimno, posypać pozostałą szynką. Można posypać świeżą bazylią.
Uwagi
*może być owczy, feta, a nawet zwykły twaróg
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/frittata-ze-szparagami-przepis/