frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
6 jajek
250 g szparagów
3-4 łyżki śmietanki lub mleka
100-150 g serka (twarożku) koziego*
kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub boczku)
pół czerwonej cebuli
sól i pieprz do smaku
masło, oliwa
do podania (opcjonalnie) bazylia
Przygotowanie
Szparagi opłukać, odłamać końcówki i cienko pokroić lub zrobić z nich wstążki przy pomocy obieraczki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić.
Szynkę podsmażyć na maśle, aż zrobi się chrupiąca. Przełożyć na kawałek ręcznika papierowego.
Jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Dodać szparagi, cebulę i część pokrojonej szynki. W miarę możliwości wymieszać (choć szparagi będą wystawać).
Rozgrzać patelnię, dodać trochę więcej masła i wlać masę. Prawdopodobnie będzie trzeba docisnąć szparagi. Ułożyć ser i przykryć pokrywką i gotować z 5-7 minut, aż jajka zaczną się ścinać. Zdjąć pokrywkę, można całość trochę polać oliwą i przełożyć do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla (moja patelnia chyba nie nadaje się do piekarnika, dlatego go nie zamykam, a rączkę pozostawiam na zewnątrz) i piec kolejne kilka minut, aż góra zetnie się do końca i lekko przypiecze.
Jeść na ciepło lub zimno, posypać pozostałą szynką. Można posypać świeżą bazylią.
Uwagi
*może być owczy, feta, a nawet zwykły twaróg
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/frittata-ze-szparagami-przepis/