pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą i płatkami gryczanymi w aromatycznym sosie pomidorowym
na 20-25 pulpetów (ok. 4 porcje)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
puszka ciecierzycy (240 g odcedzonej, ok. 1 szklanka) lub ok. 0,4 szklanki surowej
¾ szklanki płatków gryczanych (lub owsianych)
kilka drobno startych marchewek: 1 duża szklanka
2 jajka
dwie duże garści szpinaku
½ dużej cebuli, drobno posiekanej
1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych)
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta kurkumy
1 łyżeczka soli
sos: ½ cebuli (lub więcej), 2 puszki pomidorów (lub trochę ponad kilo świeżych), 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki chili, opcjonalnie trochę cukru
do podania: ryż, awokado, cukinia, szpinak, jogurt naturalny i dymka
Przygotowanie
Jeśli używamy ciecierzycę surową: namoczyć przez noc, wypłukać, gotować do miękkości ok. 40 minut. Ostudzić. Warto od razu ugotować więcej.
Płatki zmielić na drobno. Przełożyć do miski.
Szpinak przelać wrzątkiem, odcisnąć wodę i poszatkować.
Ciecierzycę odcedzić i zmielić z jajkami i przyprawami.
Do płatków dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Można też na chwilę wstawić do lodówki. Gdyba masa była zbyt rzadka, dodać więcej zmielonych płatków. Uformować pulpety: 20-25 sztuk. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 30-40 minut, aż będą ładnie przypieczone.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem podsmażyć na oliwie (czosnek dodaję po kilku minutach), dodać przyprawy i pokrojone pomidory (jeśli używamy świeże, sparzyć i obrać) i gotować z 30 minut, albo aż sos będzie gotowy. Doprawić do smaku, opcjonalnie dodać trochę cukru.
Pulpety przełożyć do sosu i chwilę gotować.
Propozycja podania: z ryżem, szpinakiem, wstążkami cukinii, awokado, jogurtem i dymką. Wstążki cukinii zrobiłam przy pomocy obieraczki i sparzyłam je wrzątkiem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pieczone-pulpety-warzywne-przepis/