Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
jogurt naturalny*
sitko, gaza
Przygotowanie
Sitko wyłożyć gazą lub papierem kuchennym. Można ten krok pominąć, jeśli sitko ma bardzo drobne oczka.
Jogurt przełożyć na sitko, całość przykryć miseczką, talerzykiem lub folią i wstawić do lodówki.
Czekać.
Po kilku godzinach, otrzymamy jogurt grecki.
Po 1 dniu: delikatny, dość miękki labneh. Idealny na dip czy do smarowania chleba.
Po 2-3 dniach: bardziej twardy i bardziej intensywny w smaku labneh (doskonały na sernik, tartę, taki lubię najbardziej)
po 4-5 dniach: twardy i delikatnie kwaskowaty labneh (można z niego ulepić kulki i zamarynować w oliwię i ziołach).
Uwagi
*Można wykorzystać jogurt grecki i przyśpieszyć proces. Jogurt musi być 100% prawdziwy. Bez zagęstników i najlepiej, żeby w składzie poza mlekiem (ew. śmietaną) i żywymi kulturami bakterii nie było innych dodatków.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/labneh-jak-zrobic/