tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
 
 
forma 24 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki płatków owsianych (85g)*
  • 1 szklanka orzechów laskowych (140g)
  • 3 łyżki kakao (30g) lub więcej
  • 45g masła
  • 120-150g daktyli bez pestek
  • szczypta soli
  • 2-3 dniowe lebneh z 500g jogurtu greckiego (lub z 600g zwykłego) lub gęsty jogurt grecki, ok. 400g
  • opakowanie mascarpone (250g)
  • trochę syropu klonowego (1-2 łyżki)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • przykładowe owoce: truskawki, borówki i maliny lub czereśnie
Przygotowanie
  1. Przygotować labneh wg instrukcji powyżej.
  2. Spód: orzechy zmielić z płatkami. Dodać kakao, sól i wymieszać. Daktyle zalać wrzątkiem. Jeśli suche potrzymać dłużej, jeśli wilgotne tylko chwilkę. Dodać do orzechów z rozpuszczonym masłem i mielić, aż powstanie klejąca masa. Jeśli jest za sucho dodać trochę wody po daktylach. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodko, w razie potrzeby dodać trochę syropu klonowego. Masę przełożyć na formę (można wyłożyć papierem do pieczenia, żeby spód się nie przykleił) i uformować spód. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Mascarpone chwilę miksować, dodać labneh, wanilię i syropu do smaku. Ma być tylko delikatnie słodka. Przełożyć na spód i schłodzić.
  4. Przed podaniem udekorować owocami.
Uwagi
*Jeśli tarta ma być bezglutenowa, płatki muszą być certyfikowane bezglutenowe.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarta-z-labneh-i-owocami-przepis/