tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
forma 24 cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
¾ szklanki płatków owsianych (85g)*
1 szklanka orzechów laskowych (140g)
3 łyżki kakao (30g) lub więcej
45g masła
120-150g daktyli bez pestek
szczypta soli
2-3 dniowe lebneh z 500g jogurtu greckiego (lub z 600g zwykłego) lub gęsty jogurt grecki, ok. 400g
opakowanie mascarpone (250g)
trochę syropu klonowego (1-2 łyżki)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
przykładowe owoce: truskawki, borówki i maliny lub czereśnie
Przygotowanie
Przygotować labneh wg instrukcji powyżej.
Spód: orzechy zmielić z płatkami. Dodać kakao, sól i wymieszać. Daktyle zalać wrzątkiem. Jeśli suche potrzymać dłużej, jeśli wilgotne tylko chwilkę. Dodać do orzechów z rozpuszczonym masłem i mielić, aż powstanie klejąca masa. Jeśli jest za sucho dodać trochę wody po daktylach. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodko, w razie potrzeby dodać trochę syropu klonowego. Masę przełożyć na formę (można wyłożyć papierem do pieczenia, żeby spód się nie przykleił) i uformować spód. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Mascarpone chwilę miksować, dodać labneh, wanilię i syropu do smaku. Ma być tylko delikatnie słodka. Przełożyć na spód i schłodzić.
Przed podaniem udekorować owocami.
Uwagi
*Jeśli tarta ma być bezglutenowa, płatki muszą być certyfikowane bezglutenowe.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarta-z-labneh-i-owocami-przepis/