tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado z dużą ilością mięty i pietruszki
 
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki quinoy (lub innego zboża) warto od razu ugotować więcej
  • 1 dojrzałe awokado
  • duża garść truskawek
  • duża garść pietruszki (albo 2)
  • garść mięty
  • płatki migdałów (lub inne orzechy albo prażony słonecznik)
  • sos: kilka łyżek oliwy i sok z ½ cytryny, trochę soli, opcjonalnie trochę miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
  1. Komosę ugotować w szklance wody. Trochę ostudzić.
  2. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i miąższ wyciągnąć łyżką. Pokroić.
  3. Truskawki opłukać i pokroić.
  4. Pietruszkę i miętę drobno posiekać. Im więcej, tym lepiej.
  5. Sos wszystkie składniki wymieszać i ew. dosłodzić.
  6. Na talerzu albo w misce ułożyć (albo wymieszać) wszystkie składniki. Polać sosem.
  7. Smacznego
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tabbouleh-z-quinoa-truskawkami/