tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado z dużą ilością mięty i pietruszki
- ½ szklanki quinoy (lub innego zboża) warto od razu ugotować więcej
- 1 dojrzałe awokado
- duża garść truskawek
- duża garść pietruszki (albo 2)
- garść mięty
- płatki migdałów (lub inne orzechy albo prażony słonecznik)
- sos: kilka łyżek oliwy i sok z ½ cytryny, trochę soli, opcjonalnie trochę miodu lub syropu klonowego
- Komosę ugotować w szklance wody. Trochę ostudzić.
- Awokado przekroić, wyjąć pestkę i miąższ wyciągnąć łyżką. Pokroić.
- Truskawki opłukać i pokroić.
- Pietruszkę i miętę drobno posiekać. Im więcej, tym lepiej.
- Sos wszystkie składniki wymieszać i ew. dosłodzić.
- Na talerzu albo w misce ułożyć (albo wymieszać) wszystkie składniki. Polać sosem.
- Smacznego
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tabbouleh-z-quinoa-truskawkami/
3.5.3226